בניגוד לחוק: כך בג"ץ הפך את היועמ"ש לשליט מעל נבחרי העם

בניגוד לחוק: כך בג"ץ הפך את היועמ"ש לשליט מעל נבחרי העם

מתי ואיך הפך מוסד היועץ המשפטי לממשלה לשליט בפועל של מדינת ישראל - למרות שאין אף חוק שמסמיך אותו לכך?

בסדרה של שני פסקי דין שניתנו בשנת 1993 ואשר היו לחלק משמעותי במיוחד במהפכה המשפטית קבע בג"ץ שתי קביעות תקדימיות:

1. במידה ועמדת היועץ המשפטי לממשלה שונה מעמדת הממשלה, עמדת היועץ המשפטי לממשלה גוברת.
2. למרות שבחוק כתוב ששר בממשלה יתפטר מתפקידו רק במקרה שבית משפט קבע שהוא אשם בעבירה (מסוג הקבוע בחוק) - קבע בית המשפט, לפי עמדת היועמ"ש, שהשר יצטרך להתפטר כבר עם הגשת כתב אישום, עוד בטרם החל משפטו.


בספרו 'מפלגת בג"ץ' מסביר עו"ד שמחה רוטמן את הסיפור ואת חשיבותו: "היועץ המשפטי יוסף חריש, שסבר כי אדם אינו יכול לכהן בממשלה תחת כתב אישום, הודיע כי מחובתו של דרעי להתפטר מהממשלה, או — אם לא יעשה כן בעצמו — מחובתו של ראש הממשלה לפטרו.

כל הבקשות והלחצים מצדו של ראש הממשלה רבין לא הועילו. חריש סירב לייצג את עמדתו של ראש הממשלה, שנתמכה על ידי חוות דעת של עורכי דין פרטיים, ולמרבה ההפתעה הוא גם סירב לאפשר לו ייצוג עצמאי. אם לא די בכך, חריש שלל אפילו את ההצעה ששתי העמדות —שלו ושל רבין — יוצגו בפני בית המשפט כדי שיכריע ביניהן. מחלוקת דומה התקיימה בין חריש ובין רבין גם בעניין סגן השר פנחסי, שנחשד בהעברות כספים אסורות. בנוגע לפנחסי ביקש חריש להגיש כתב אישום, אך הכנסת סירבה להסיר את חסינותו.

בפסקי דין שהפכו לעמוד התווך של מהפכת הייעוץ הממשלתי, קיבל בית המשפט העליון את עמדתו של חריש בעניינם של דרעי ופנחסי. ולמרות שסוגיית הייצוג לא נדונה בפסקי הדין הללו לגופה, נקבע בהם, למעשה, מונופול הייצוג של היועץ המשפטי לממשלה, וכן הרעיון המהפכני שעמדת היועץ מחייבת את הממשלה ואין לסטות ממנה.


ביטול כפיפותו של היועץ המשפטי לממשלה והפיכתו לגורם עצמאי לחלוטין, מיצבו אותו כגורם שמרכז בידיו סמכויות אדירות בלי צורך לתת עליהן דין וחשבון לאיש. עוצמה שלטונית כזו, ללא כל אחריות כלפי הציבור ונציגיו בכנסת ובממשלה, היא תוצאה בלתי דמוקרטית בעליל. יתר על כן, עצמאותו של היועץ בתחום הפלילי, והאיום שמובלע בה כלפי נבחרי הציבור, מקשים מאוד על תיקון המצב בחקיקה, בהחלטת ממשלה או בדרך אחרת. אף נבחר ציבור לא יעז ליטול מהיועץ את סמכויותיו ולהסתכן בחקירה פלילית."



אם יש משהו שיוכל למנוע ממשפטני מפלגת בג"ץ לחטוף לידיהם עוד ועוד סמכויות אלו רק הציבור, הידע שלו והיכולת שלו להבין את המניפולציות שנעשות עליו. לא לשווא כתב ד"ר גדי טאוב: "אם אין לכם את הספר של שמחה רוטמן, איך תדעו להתמודד עם אלו שעושים עליכם מניפולציות כמו 'בג"ץ בכלל לא אקטיביסטי'? הספר הוא המדריך השלם לבג"צוקרטיה הישראלית".

לנו בסלע מאיר יש הכבוד להיות המוציאים לאור של הספר מפלגת בג"ץ, שסייע למי שאז עוד לא היה ח"כ, שמחה רוטמן, לחשוף בפני הציבור הישראלי את קורותיה של גניבת שלטון זוחלת, המבקשת להכפיף את מערכת החוק כולה לפי ערכיה של קבוצת משפטנים בעלי שררה.

רוצים להבין מהי מפלגת בג"ץ, מהם נזקיה ומדוע חשוב כל כך לקדם רפורמה שתמנע ממנו כוח מוחלט? השיגו עכשיו את הספר:

תגיות 

כתוב תגובה

נדרש אישור לתגובות טרם פרסומן באתר